БИЛА Здравствени Матрици

Живееме во свет на звуци, тие играат важна улога во нашиот живот. Просечниот човек може да слуша звучни вибрации во фреквентниот опсег од 16-20 Hz до 15-20,000 Hz. Звуците под овој опсег на слухот кај луѓето се нарекува инфразвук, а звуците над овој опсег  до 1 GHz, – ултразвук, од 1 GHz па нагоре хиперзвук.

Кога зборуваме за опсегот на звучни фреквенции, мислиме за способноста на нашето уво тие фреквенции да ги препознае како звук. Фреквенциите под 20-30 Hz (инфразвук), исто така, може да ги регистрираме, но не преку увото, туку со целото тело, како вибрации. Во денешно време, многу експерти веруваат, дека вибрациите многу повисоки од прагот од 20 kHz (ултразвук), може да се перцепираат директно од мозокот. Спектрите, за кои ќе се дискутира подолу, ги содржат сите наведени опсези на фреквенција- од инфра, до хиперзвук.

Постои разлика помеѓу звуци и музика. Бучавата на пример, има континуиран спектар, а музиката се состои од хармоници – вибрации со одредена фреквенција и звучна енергија, кои создаваат соодветна резонанца. Различни звуци, влегуваат во внатрешното уво, активираат различни области на мозокот. Резултатот од ова влијание зависи од музичкото дело, од инструментот на кое се изведува, од фреквенциите и вибрациите коишто ја генерираат звучната енергија. Различни луѓе, на иста мелодија, отсвирена на различни инструменти, во различни опсези и различни звучни енергии можат да почувствуваат различни емоции и активност на различни делови од мозокот. Мозокот е контролен центар на човечкото тело. Звуците можат да влијаат на невропластичноста на мозокот, односно неговата способност да формира нови нервни врски.

Секоја нота има своја, специфична фреквенција, која на свој начин влијае врз нервниот систем. Слушањето звуци предизвикува одредени реакции во мозокот и, соодветно, реакции низ целото тело.

Инертноста на слухот е поврзана со ушната базална мембрана (гломеруларна базална мембрана). Поради тоа, при слушањето на звуци (музика) за регенеративни цели, треба да бидеме сигурни кои енергетски категории, вибрации и фреквенции се во рамнотежа со мозокот, пријатно влијаат на двете хемисфери и ги формираат потребните нервни врски. Важно е да се разбере дека, дури и многу убава музика која има неповолна енергетска резонанца, може да му наштети на телото.

Музичарите, по правило, не спроведуваат никакви истражувања и не знаат точно според кои параметри се произведува звукот и која е нивната звучна енергија. Тие не знаат како секој звук влијае на мозокот и какви последици може да предизвика подоцна. Истото важи за сите звуци. Нормалната бучава има негативно влијание врз здравјето и перформансите на луѓето. Човекот, се разбира, може да работи во бучава, дури и се навикнува на тоа, но продолжената изложеност предизвикува замор, доведува до намалување на острината на слухот, дури и глувост. За разлика од нормалната бучава, матрицата на д -р Гарјаев, содржи информативна компонента, компонента на торзија, која е запишана во различни фреквентни опсези, благодарение на што има моќен ефект на лекување.

Во центарот за рехабилитација и адаптивно физичко образование „Заедно со мама“ од Москва, повеќе од 5 години се спроведуваат студии за влијанието на звукот врз пациенти кои страдаат од лезии на централниот нервен систем, соматски, психолошки, психофизиолошки болести, оштетување на мускулно – скелетниот систем, кардиоваскуларни нарушувања и проблеми со гастроинтестиналниот тракт.

Во процесот на истражување, повеќекратно повторување и креирање програми базирани на спектрални читања, промена на параметрите и обемот на звукот, исфрлање или преуредување на звуци и ноти, промена на клучот и ритамот, потиснување на непотребниот шум, непотребните вибрации и фреквенции, создаден е уникатен производ- „Здравствени матрици“. Во процесот на работа на создавање на овие програми, забележени се одлични резултати кај клиентите.

„Здравствената матрица“ е нов информативен и енергетски метод, погоден за обновување на телото како и за спречување на појава на разни болести. Комбинира две уникатни технологии: звучните матрици на Гарјаев, развиени на „Институтот за квантно лингвистичка генетика“ и методот на БИЛОТЕРАПИЈА, или терапија со ѕвона, која активно се користи и се изучува во центарот на рехабилитација и адаптивно физичко образование „Заедно со мама ” од Москва.

Што се матриците на Гарјаев и методот на билотерапија, или терапија со ѕвона?

Матриците на Гарјаев се еден вид на информативен бран заснован на спектар преземен од било која супстанција од природно потекло (растенија, метал, минерал), како и од фотографија на дете, што ја доловува здравата состојба на една личност. За добивање на матриците се користи специјален ласер. Во процесот на интеракција на ласерскиот зрак со материјата, црвените кохерентни фотони се претвораат во звучни бранови со широк спектар. Како што покажа практиката, брановите се биолошки активни. Слушањето на матрицата, која се снима во дигитален waw или mp3 формат го поттикнува телото да ги активира механизмите за корекција на оштетувањата и ја активира генетската меморија на сопствената здрава состојба.

Билотерапијата (терапија со ѕвона) користи звук од рамни ѕвона, прототипови на класичните ѕвона со купола, но со свој посебен и единствен звучен спектар. Овој музички инструмент е создаден во 1991 година од ѕвонарот Александар Иванович Жихарев и денес има неколку варијанти кои се разликуваат по обликот на плочите, хоризонталната и вертикалната работна положба.

Ѕвоната имаат свои, индивидуални карактеристики: тип на метална легура, тежина, големина, музички клуч, број на призвуци, итн. Затоа, секој тип на ритам има своја единствена гласовна карактеристика, опсег и вредности на резонанца.

Ѕвоната имаат 2 до 23 призвуци составени од пет вертикални октави. „Големиот ритам“ одговара на нотите „C“ на малата октава, има тежина од 47 кг и вклучува 6 призвуци. Четири големи отчукувања одговараат на нотите  „Do“, „Re“, „La“, „C“ од првата октава и имаат 1-2 призвуци.

Во периодот од 2017 година до денес, ефектот на овие фреквенции  активно се проучува со употреба на функционална дијагностика на ЕЕГ за време на терапевтската сесија на терапија со ѕвона во пост-рехабилитациониот период . Како резултат на добиените податоци, забележана е зголемена динамика на развој на когнитивни и бихевиорални функции, психо-емоционална рамнотежа и подобрување на општата состојба на телото. Пациентите забележаа елиминација на болки во зглобовите, ‘рбетот, мускулите, намалување на спазмите (затегнување на мускулите) во горните и долните екстремитети. Особено позитивна динамика е забележана кај деца дијагностицирани со нарушувања од аутистичен спектар, Даунов синдром и коскена артрогрипоза.

Лековитата моќ на звуците на ѕвоната е одамна позната. Во Русија се верува дека, доколку се удри со камбана над сериозно болен човек, тоа ќе му помогне да се опорави. Во средниот век, при закана од епидемии, се огласувале камбаните од црквите.

Во денешно време, експериментите потврдуваат дека sвоната имаат способност да произведат одреден ултразвук, нечуен за човечкото уво. Овие звучни бранови имаат моќен ефект врз околниот простор, при што ја намалуваат активноста на бактериите и вирусите.

Постои теорија за звучните бранови, според која, сите органи на човечкото тело испуштаат и апсорбираат звуци со одредена фреквенција. Затоа, за да се подобри физичката, емоционалната и менталната состојба на телото, неопходно е да се користи саканиот звук, кој ќе одекнува во клетките на нашето тело и притоа ќе ги коригира неправилностите. Оваа постапка е многу ефикасна, безбедна и дава брзи резултати.

Здравствената матрица, која ги комбинира горенаведените технологии, може успешно да се користи за коригирање на стресни состојби, враќање на психо-емоционалната рамнотежа, а исто така и како дополнителна терапија за ублажување на текот на разни болести, длабока лимфна стимулација, имунолошки, кардиоваскуларни, дигестивен тракт и невролошки заболувања.  Во неколку сесии, звучната терапија го доведува телото во соодветна рамнотежа.

Во моментов се развивени неколку здравствени матрици

Корекција на нервниот систем

Како дополнување на медицинскиот метод за корекција и зајакнување на нервниот систем, може да се користи методот на влијание со информационен-бран преку матрицата за “Корекција на нервниот систем”. За креирање на програмата, користени се музички композиции изведени на ѕвона заедно со звучни снимки на супстанции кои ја подобруваат работата на централниот нервен систем. Програмата има смирувачки ефект, помага во справување со вознемиреност, депресија и стрес. Ги нормализира процесите на учење, ја подобрува меморијата и обезбедува подобар сон.

Корекција на имунолошкиот систем

Матрицата користи записи од имуностимулирачки супстанции, заедно со музички композиции изведени на ѕвона, како дополнителен третман. Звучниот запис ги активира реакциите на телото, насочени кон заштита од штетните ефекти на голем број надворешни фактори. Препорачливо е програмата да се слуша за време на акутни заразни болести, кај пациенти со предиспозиција за чести настинки,  грип или продолжена антибиотска терапија на хронични заразни болести.

Матрица за зајакнување на респираторниот систем

Брзиот начин на живот и загадувањето во градовите сè повеќе влијае на респираторните заболувања. Бронхитис, пневмонија, бронхијална астма, хронична опструктивна белодробна болест, плеврит, егзема, итн. Заедно со третманот со лекови, препорачуваме употреба на матрицата “Респираторни органи”, како дел од терапијата со лекови.

Матрица за здрав сон

Матрицата за здрав сон ви помага да заспиете побрзо и да имате помирен, закрепнувачки сон. Погодна е за лица кои работат во ноќна смена, за лица на возраст од 60 години и повеќе, како и за деца кои имаат проблеми со спиењето. Особено се препорачува при патување на долги релации со интерконтиненталните летови и промена на временските зони за справување со т.н. “jet lag”.